VERZORGING NA HET ZETTEN VAN EEN TATOEAGE
Met je nieuwe tattoo mag je niet echt veel. Sterker nog….dat mag-niet-lijstje is best lang. Je mag niet te lang douchen, niet in bad, niet zwemmen, niet in de sauna, niet in de zon…tótdat je tattoo genezen is. Nu wil je natuurlijk heel graag weten, wanneer dat precies is. Hoe lang duurt de genezing van je tattoo? Waarom mag je eigenlijk niet zoveel? Ontdek wat en vooral wáárom het flink mis kan gaan in de genezingsfase.
NAZORGINSTRUCTIE VOOR TATOEAGES
De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer een week. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol.
Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk.
Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met een wondspray, een steriel kompres of een steriele zelfklevende transparante
folie.
Als de tatoeagewond met een steriel kompres (niet doorzichtig) of met vettige zalf en huishoudfolie is afgedekt kunt u het kompres of de folie naenkele uren verwijderen en de wond behandelen zoals hieronder omschreven.
De wondspray of zelfklevende transparante folie moet u laten zitten totdat de wond genezen is (drie tot zes dagen). U kunt met de wondspray en de folie gewoon douchen. De wondspray slijt er vanzelf af. Als er wondvocht onder de folie ontstaat kan de folie er eerder afvallen. Behandel de tatoeagewond dan als volgt:
- Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen.
- Was de getatoeëerde plek twee maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep totdat de tatoeagewond geheel genezen is.
- Dep de tatoeagewond na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog.
- Smeer de tatoeage desgewenst (met schoon gewassen handen) in met de zalf die u van de tatoeëerder heeft meegekregen. Gebruik geen andere zalf en laat de zalf ook niet door iemand anders gebruiken.
- Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon® of Betadine® op de wond.
- Draag geen pleisters of verband over de tatoeagewond.
- Draag nooit strakke of vuile kleding op de tatoeagewond.
- Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.
- Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel). Gebruik ook na de genezingstijd op de tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.
- Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.
Tips verzorging eerste nachten
Overzicht met tips voor het slapen met je tattoo:
- Zorg voor een schoon bed
- Voorzichtig met afdekken van je tattoo
- Geen huisdieren in de slaapkamer
- Slaap niet óp je tattoo
- Verzorg je tattoo voor en na het slapen
- Pas op met alcohol
Verschoon je bed voordat je met je nieuwe tattoo gaat slapen
Je bed verschonen is vooral nodig om je net gezette tattoo te beschermen. Zodat er zo min mogelijk vuiligheid of bacteriën in je nieuwe tattoo kan komen. Vergeet niet dat je tattoo een open wond is, die behoorlijk kan gaan ontsteken als er vuiligheid in komt.
Daarnaast is het nodig om je mooie lakens te beschermen. De eerste nachten kan er nog flink wat bloed, inkt en wondvocht uit je tattoo komen.
TIP: Het is handig om je bed te verschonen vóórdat je je laat tatoeëren. Als je tattoo eenmaal is gezet, is het niet comfortabel of zelfs te pijnlijk om zelf je bed op te maken.
Omdat er de eerste nacht nog wondvocht en inkt uit je tattoo kan komen, kan het gebeuren dat je ’s ochtends wakker wordt en merkt dat je beddengoed aan je tattoo vastgeplakt zit.
Blijf dan vooral heel erg rustig en trek dan zeker niet je dekbed zomaar van je tattoo af.
Het beste wat je dan kan doen, is je dekbed met lauwwarm water van je tattoo losweken. Ga desnoods met dekbed en al onder de douche staan. Als je het er maar niet in een keer vanaf trekt, want dan kun je je tattoo lelijk beschadigen.
Hele stukken huid kun je meetrekken als je de lakens er zomaar vanaf trekt. Hierdoor gaat je tattoo weer bloeden en kan er ook flink wat inkt verloren gaan. Het genezingsproces van je tattoo zal zeker vertragen.
Wees voorzichtig met het afdekken van je nieuwe tattoo
Datzelfde geldt voor als je je tattoo afdekt met bijvoorbeeld een T-shirt. Die kan na het slapen ook aan je tattoo vastgekleefd zitten. Maak ook dan je shirt nat met lauwwarm water en haal hem rustig los.
Tattoo afdekken met folie
Als je nog heel erg veel wondvocht en bloed verliest, kan je de eerste nacht je tattoo eventueel afdekken met folie. Zorg er dan wel voor dat je je tattoo de volgende ochtend héél goed schoonmaakt.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je tattoo artiest juist adviseert om de eerste nachten of dagen je tattoo af te dekken met folie. Luister vooral naar het advies van je artiest!
Geen huisdieren in je slaapkamer als je een nieuwe tattoo hebt
Hoe graag je het ook zou willen, laat je hond of kat niet bij je slapen als je net een nieuwe tattoo hebt.
Huisdieren dragen niet alleen heel veel bacteriën bij zich, waardoor je tattoo kan gaan ontsteken, maar het is ook levensgevaarlijk om je hond of kat aan je verse tattoo te laten likken. Ook al ben je dat niet van plan, als je slaapt heb je dat echt niet in de gaten.
Probeer niet op je nieuwe tattoo te slapen
Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt jezelf onmogelijk de hele nacht stil laten liggen.
Maar probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je op je tattoo gaat liggen. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat je tattoo vastplakt, maar zorg je er ook voor dat er voldoende zuurstof bij je tattoo kan komen. Dat komt het genezingsproces van je tattoo ten goede.
TIP: Heb je een tattoo op je been, voet of op je hand? Dan kan het handig zijn om er een kussen onder te leggen. Zo voorkom je dat je tattoo gaat zwellen